Inotul, sportul cu multiple beneficii pentru cei mici si cei mari
Posted by     aug 6, 2018     Home    0 Comments

 Perioada verii o asociem mai toti cu plecatul la mare sau timp petrecut la piscina. Ei bine aveti toate motivele sa va ganditi la astfel de activitati, de vreme ce inotul este atat de benefic pentru sanatate, atat cand vine vorba de copii, cat si pentru adulti. In privinta inceperii unor sesiuni de invatare pentru inot multi dintre specialisti recomanda varsta de 5-6 ani.

Obisnuinta cu apa poate incepe inca de la o varsta frageda. In acest sens, copilul isi dezvolta ceea ce la inceput este o miscare spontana si instinctiva. Cu toate acestea, se pare ca in jurul varstei de 5-6 ani copilul dispune de dezvoltarea fizica si psihica necesara practicarii acestui sport.

Beneficii

Poate ca in prima faza inotul pare sa fie o activitate placuta pentru ca in egala masura cel mic se racoreste in zilele toride de vara, cand soarele este arzator. Pentru unii parinti este o alegere interesanta pentru ca iese din tiparele clasice ale activitatilor extrascolare. In orice caz, este un sport complex, necesita efort, implicare, pe termen lung, insa este deopotriva si benefic.

Se poate spune despre practicarea acestui sport ca amelioreaza tonusul hiperactiv in cazul copiilor. Desigur, implica efortul intregului corp, consuma energia, relaxand si distrand in acelasi timp. Din punct de vedere al implicatiilor extra, se poate spune ca inotul sporeste increderea de sine de asemenea.

Nu este de ignorat nici faptul ca prin miscarile realizate inotul poate ajuta la o buna si armonioasa dezvoltare. Tonifica muschii, creste limita de forta, dar si de rezistenta, aspecte de apreciat desigur. Ajuta la imbunatatirea ritmului cardiac, a respiratiei, precum si la viziunea asupra vietii, de a-si stabili o tinta pe care sa o urmareasca, muncind si depunand efort constant pentru ce si-au propus.  In plan psihologic, astfel de aspecte conteaza enorm, disciplineaza si stimuleaza.

Sa trecem la treaba

Copiii sunt destul de receptivi la acest tip de activitate, inca de la inceput cand li se propune o astfel de activitate. Asadar este greu de crezut ca vor refuza sa practice acest sport, mai ales ca vor imbina totul cu o joaca absoluta.

Inca de la bun inceput se va impune necesitatea unui echipament corespunzator. Aici se include slip sau costum de baie intreg, slapi, ochelari de inot si casca. Pentru sesiunea de dupa inot se va impune nevoia de lucruri de igiena, precum si de halat sau cel putin de prosop suficient de mare.

De precizat ca toate aceste lucruri si accesorii ar fi de preferat sa se achizitioneze corespunzator. Chiar daca ochelarii de inot se potrivesc, pentru ca sunt ajustabili, au nevoie de protectie perfecta in jurul ochilor. Preferati sa ii achizitionati din cadrul categoriei special dedicata celor mici. Acestia ii gasiti aici.

Pentru incepatori se va recomanda si o centura din spuma, iar pentru executia unor miscari, pentru gimnastica, se pot achizitiona si baghete pentru inot, din spuma. Veti gasi in cadrul paginii noastre si astfel de optiuni.

Sfaturi finale

Alegerea locului in care copilul sa exerseze miscarile specifice pentru inot este extrem de important. Daca este bebelus trebuie ales un bazin unde sunt si activitati pentru cei de aceasta categorie de varsta. De asemenea, pentru cei de sub 5 ani ar trebui sa existe si un spatiu de joaca.

Se va urmari nivelul de igiena atat la bazin, cat si la vestiare, posibilitatea de a face dus inainte si dupa ora de inot, precum si dotarile necesare pentru a nu pleca cu copilul ud. Fiecare aspect va conta, desi de cele mai multe ori reputatia acelui loc primeaza. Preferati insa sa alegeti un bazin nu foarte aglomerat.

 

Comments

Log in or register to post comments